POGROM SEDMÉHO ŘÍJNA A JAK ZŮSTAT ČLOVĚKEM - 13.10.2024

01.10.2024

Vážení přátelé, přijměte, prosím, pozvání k mimořádnému setkání nad novou knihou - sborníkem textů, na nichž se podílelo šest izraelských a dva čeští psychoterapeuti. Není to kniha výlučně odborná, ale odborností poučená a sdělená jazykem prosté lidské naléhavosti. Přináší autentický pohled autorů, kteří jsou terapeuty a mnozí z nich musejí čelit mimořádně traumatické zkušenosti, iniciované pogromem spáchaným teroristickou organizací Hamás a dalšími tragickými událostmi, které po něm následovaly. Jedná se o dosud ojedinělou publikaci u nás a možná i v zahraničí.

V knize se podařilo shromáždit deset textů, které vydávají svědectví o loňském pogromu a o následné válce v Izraeli. Texty jsou doprovázeny původními fotografiemi, které jsou těmito událostmi inspirované.

Během večera se organizátoři pokusí navázat přes zoom spojení s autory v Izraeli, kteří případně odpoví na komentáře a dotazy účastníků. Knihu si bude možné na místě koupit.

Martin Mahler (editor knihy)

Michaela Hapalová (za Rafael Institut)

Helena Klímová (za Spolek Irene)

Uvedení knihy se koná v rámci pravidelného cyklu nedělních přednášek, které pořádá spolek Irene a Rafael Institut.

REGISTRACE:

O textech:

Liat Warhaftig Aran napsala příběh Amit, mladé hudebnice a paramedičky, při službě pacientům zavražděné. Martin Mahler sám psal o Anerovi, který vlastníma rukama vyhazoval odjištěné granáty z krytu, aby zachránil lidi tam schované: zajímavý je i rozhovor s Anerovou osiřelou matkou. Robi Friedman v interview vzpomíná na právě zavražděného člena své rodiny a současně sděluje podstatu své originální techniky: vypráví o svém mnohaletém úsilí o porozumění mezi Židy a Araby s pomocí techniky skupinových dialogů. Interview s Marit Joffe Milstein přináší čtenáři také představu o tom, jak terapeut sám prožívá celou tu situaci a jak si hledá a opatřuje oporu. Ella Stolper potvrzuje léčivou moc terapeutické skupiny, která dokáže vytvořit opravdový vztah bratrství, sourozenectví. Edith Šani Adom střídá sdělování svých pocitů, kdy její synové jako vojáci denně potkávají smrt, s referováním, kdy sama poskytuje svou službu jako terapeutka; svědčí a soudí na vlastní kůži včetně kůže synů: jsou to poznání nová, hrozná a uvěřitelná. Také další skupinový analytik a terapeut, Avi Berman, sděluje svoji zkušenost s lidskými skupinami v době války. Součástí publikace je také projev předsedy Nadačního fondu obětem holocaustu Michala Klímy v Senátu ČR.